Dones sanadores: Geraula de Codines

Geraula de Codines (1275-1340) va començar la seva activitat professional a Vilafranca del Penedès, on va poder observar com treballava un metge àrab anomenat Bofim. Incorporant aquest coneixement als coneixements tradicionals que ja tenia, inicià la seva pràctica a Subirats, on va anar a viure-hi després de casar-se, i on es dedicà a curar persones i animals, adquirint un gran prestigi com a sanadora.

La cosa se li complicà quan en una visita pastoral del bisbe al Penedès, al preguntar aquest si hi havia algú a la zona sospitós de realitzar activitats poc ortodoxes, els feligresos assenyalaren Geraula, acusant-la de fer servir ritus pagans, ja que a més a més d’emprar pràctiques mèdiques, utilitzava conjurs i oracions.

Tot i que l’acusació era molt greu, Geraula aconseguí que el bisbe la rebés, i li explicà què era el que feia i quins eren el seus mètodes. El bisbe però, com a pena li imposà que havia de declarar que no sabia res de medicina i que havia d’abandonar les seves pràctiques de sanació i endevinació, sota l’amenaça de ser excomulgada ella i el seus pacients.

Geraula però, tres anys més tard, es tornà a dirigir al bisbe i li explicà que havia abandonat els conjurs, però que continuava sanant amb gran èxit. El bisbe demanà llavors que dos metges analitzessin el cas. El resultat va ser bastant insòlit: li donaren permís per practicar la medicina a condició que no donés cap medicament als seus pacients.

(Font: “Elles! 65 dones oblidades de la història”, d’Agnès Rotger)

1 thought on “Dones sanadores: Geraula de Codines”

  1. Molt interessant tot. Em dic Maite Barcons Reniu i he fet un llibre (Edicions Trabucaire) a l’edició història sobre la Medicina popular i tradicional a Catalunya Nord. Si em voleu contactar aquí trobereu les meves dades.

Deixa un comentari